Jest wiele powodów, żeby przyłączyć się do naszej akcji Podejmij wyzwanie z Razem i ogranicz mięso w grudniu Jednym z najważniejszych jest troska o środowisko?.

Hodowla zwierząt na potrzeby człowieka jest jednym z głównych źródeł CO2, metanu i innych gazów cieplarnianych ?. Ich emisja do atmosfery nie jest jedynie pochodną oddychania i trawienia samych zwierząt??. Swój udział ma w tym także produkcja pasz, infrastruktura potrzebna do hodowli? oraz proces produkcji mięsa?.

Wielkoskalowa hodowla zwierząt ma jeszcze dalszy negatywny wpływ na środowisko. Zużywa wodę, zajmuje powierzchnię ziemi, zakwasza glebę i przyczynia się do wylesiania?.

Wykres obrazujący problem przedstawia porównanie średniej emisji ekwiwalentu CO2 (kg) przy produkcji różnych grup żywności na ich porcję (1701 kalorii). Łatwo zauważyć jak niezrównoważona jest hodowla zwierząt i produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego??? w porównaniu do innych grup produktów, zwłaszcza tych pochodzenia roślinnego???.
Dlatego zachęcamy – Podejmij wyzwanie z Razem i ogranicz mięso w grudniu. Przyłącz się do ratowania Ziemi? przed katastrofą klimatyczną?.

#TradycyjnieBezMięsa
___ __ _
Źródło danych: J. Poore, T. Nemecek, Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers, Science, Vol 360, Issue 6392.
(zawiera także wyjaśnienie użytych w tym poście pojęć)


TradycyjnieBezMięsa

Źródło
Opublikowano: 2019-12-13 16:55:41