Jest wiele powodów, żeby przyłączyć się do naszej akcji @Podejmij wyzwanie z Razem i ogranicz mięso w grudniu Jednym z najważniejszych jest troska o środowisko?.

Blisko 1/3 całkowitego zużycia wody w rolnictwie w skali świata związana jest z produkcją zwierzęcą. Średnie zużycie wody? potrzebne na wyprodukowanie 1 kalorii wołowiny?jest 20-krotnie wyższe, niż dla zbóż? i10-krotnie wyższe, niż dla warzyw??.

Niestety konsumpcja mięsa rośnie, a intensyfikacja produkcji zwierzęcej wywiera nacisk na globalne zasoby wody?.

Na wykresie wyraźnie widać brak zrównoważonego wpływu na zużycie wody przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, w porównaniu z produkcją żywności pochodzenia roślinnego.

Dlatego zachęcamy, przyłącz się do ratowania naszej planety? i zadbaj o środowisko naturalne??.

#TradycyjnieBezMięsa

—–
Źródło: M. M. Mekonnen, A. Y. Hoekstra, A Global Assessment of the Water Footprint of Farm Animal Products, Ecosystems (2012) 15: 401–415



TradycyjnieBezMięsa

Źródło
Opublikowano: 2019-12-19 16:48:46