Stowarzyszenie im. Tadeusza Regera:

Kto kontroluje jedzenie, ten ma władzę. Żywienie ludzi było od zawsze największym koszmarem rządów, więc kiedy wraz z koleją żelazną i rewolucją przemysłową pojawiły się firmy chętne zarabiać na jedzeniu, politycy z wielką radością oddali im kontrolę. Potem zaplecze żywnościowe, tj. oraz hodowle i rzeźnie wyprowadzono poza miasta. Od tego czasu, produkcja jedzenia stała się niewidoczna dla ludzi. Utraciliśmy obywatelską kontrolę nad tym, jak produkujemy jedzenie i co jemy.

Pisze Agnieszka Lamek-Kochanowska

https://rownosc.eu/rownosc-na-talerzu/

Równość na talerzu – Równość

Stołówka zakładowa miała z założenia realizować ważne cele społeczne: zapewniać racjonalność żywienia, czyli wpływać na stan zdrowia ludności, upowszechniać prawidłowe wzorce odżywiania, podwyższać wydajność pracy i stwarzać możliwości emancypacji, szczególnie dla kobiet. …

Źródło
Opublikowano: 2020-09-09 18:09:48