Robert Maślak


Ciekawe: https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,82312,naukowcy-europejscy-lowcy-epoki-lodowcowej-jadali-mieso-wilkow.html
Współcześnie w Europie bardzo rzadko jada się mięso ssaków drapieżnych. Nadal w niektórych miejscach na Bałkanach zdarza się, że do garnka wpada niedźwiedzina – kiedyś znacznie częściej. O mięsie z niedźwiedzia wspomina w „Panu Tadeuszu” (Uręczamy, że niedźwiedź zabity dziś w boru – przez dwa lata wystarczy na kuchnię klasztoru). w 2020 roku mięso takie nielegalnie serwowała jedna z albańskich restauracji.
W czterech kantonach w Szwajcarii na wsiach, zdarza się jedzenie psów i kotów (pasztet z kota był tam kiedyś typową potrawą na Boże Narodzenie).


Źródło
Opublikowano: 2021-06-02 08:55:00