Daria Gosek-Popiołek:


W branży gastronomicznej, niestety, na porządku dziennym jest łamanie praw pracowniczych: zastępowanie umów o pracę umowami o dzieło lub wręcz na czarno. Słyszymy często o toksycznych relacjach w miejscu pracy, o tym, że pracodawcy nie przestrzegają zasad BHP czy nie zapewniają pracownikom podstawowego bezpieczeństwa, zmuszając ich do na przykład na zepsutym sprzęcie. Wiele z tych spraw nagłośnił w ostatnim czasie członek Razem Grzegorz Janoszka, który wspiera osoby pracujące w branży gastronomicznej i walczy o ich prawa.

Na takie praktyki nie powinno być zgody. Dlatego, gdy w mediach społecznościowych pojawiły się opowieści obecnych i byłych pracowników sieci herbaciarni Tian Fun Tea dotyczące warunków w tej sieci: od oparzeń spowodowanych przez zły stan urządzeń i ich ustawienie, mobbing czy uniemożliwianie korzystania z przysługujących pracownikom przerw – zwróciłam się o kontrolę do Państwowej Inspekcji Pracy.

Konstytucja RP jasno stanowi, że znajduje się pod ochroną Rzeczypospolitej Polskiej, a państwo sprawuje nadzór nad warunkami wykonywania pracy. I nie może być tak, że godzimy się na to, że w branży gastronomicznej prawo nie obowiązuje.


Źródło: Daria Gosek-Popiołek
Więcej w kategorii: Daria Gosek-Popiołek

Opublikowano: 2022-06-15 09:29:51