Robert Maślak:


Witam z buraków 😀. Trochę obrazków z upraw.
W tym roku udało się z okrą -są pierwsze owoce (strąki) odmiany Alabama red. Okra (piżmian jadalny) należy do ślazowatych (krewni malwy i ketmii), jest uprawiany w tropikach i subtropikach. Owoce (strąki) używa się zarówno na surowo, jak i ugotowaniu na wiele sposobów. Ma dużo śluzu, więc jest dobrym zagęstnikiem. Jest zdrowa, zawiera bardzo dużo kwasu foliowego.

Poza tym na zdjęciach borówki wysokie (zwane w Polsce amerykańskimi), borówki niskie, które zaczynają dojrzewać i jeszcze zielone żurawiny. Kilka krzaczków naszej jagody czyli brusznicy tez rośnie. Czyli pełen zestaw roślin jagodowych do kwaśnej gleby.

Porzeczki w większości zebrane i choć to tylko kilka krzaków, w kuchni 16 słoiczków z czarnych udało się zrobić. Dziś dołączyło kilka słoiczków z mieszanką porzeczek czerwonych, białych i agrestu. Są pyszne. Pierwszy raz w tym roku spróbowałem porzeczkoagrestu – mieszaniec czarnej porzeczki z agrestem. Smak raczej porzeczki, a wielkość agrestu. Bardzo dobre, jeden krzaczek to za mało!

Pierwszy raz mam sałatę łodygową (ta czerwonawa). znam smaku, nigdy nie jadłem. W zeszłym roku kilka razy wysiewałem i nic nie wschodziło. Cóż, na nasionach nie było napisane, że nasiona wymagają światła do kiełkowania. W tym roku nasiona wysypałem na powierzchnię, przycisnąłem jak przy wysiewie bazylii i zakryłem foliowym woreczkiem. Pięknie wzeszły.






Źródło: Robert Maślak
Więcej w kategorii: Robert Maślak
Opublikowano: 2022-07-03 23:15:54