W związku z falą upałów przypominamy: z przekroczeniem normy temperaturowej mamy do czynienia kiedy przy ciężkiej pracy fizycznej w hali jest ponad 26°C, w przypadku warunków szczególnych powyżej 23°C, a nawet 22°C. Przy pracy biurowej – ponad 30°C.
Przy pracach na otwartej przestrzeni pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom i pracownicom napoje, gdy temperatura powietrza przekracza 25°C. Trzeba je także podawać, gdy na stanowiskach pracy temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Operatorom żurawi przypominamy natomiast, że od bieżącego roku niedopuszczalne jest obsługiwanie żurawia, jeżeli temperatura w kabinie żurawia jest niższa niż 18 C albo wyższa niż 28 C. Od 15 maja każdy żuraw musi być też wyposażony w urządzenie umożliwiające odczytanie wartości temperatury w kabinie.
co robić, gdy normy są przekroczone?
Art. 210 Kodeksu pracy stanowi, że pracownik ma nie tylko prawo, ale nawet obowiązek, „w razie gdy warunki nie odpowiadają przepisom bezpieczeństwa i higieny pracy i stwarzają bezpośrednie zagrożenia dla zdrowia i życia pracownika[…]”, powstrzymać się od wykonywania obowiązków, niezwłocznie powiadamiając o tym przełożonego. Więcej – jeżeli pracodawca nie usuwa zagrożenia, pracownik ma prawo „oddalić się z miejsca zagrożenia”. Nie oznacza to jednak, że może opuścić zakład pracy. Wyjątkiem jest tu tylko sytuacja, kiedy obowiązkiem pracownika jest ratowanie ludzkiego życia lub mienia. Za czas powstrzymania się od pracy przysługuje mu pełne wynagrodzenie. Warto dodać, że pracownik nie może ponosić żadnych niekorzystnych dla niego konsekwencji z powodu powstrzymania się od pracy lub oddalenia się z miejsca zagrożenia.
Czy przekroczenie norm temperaturowych można uznać za „bezpośrednio zagrażające życiu lub zdrowiu”? Jeżeli pracownicy omdlewają, robi im się niedobrze, w wyniku zbyt wysokich temperatur, stojąc przy maszynach pozostających w ruchu, albo obsługując np. suwnicę – bezwzględnie tak. Jeżeli w wyniku zbyt niskich temperatur, pracownik traci precyzję przy wykonywaniu czynności manualnych, szczególnie operując ostrymi przedmiotami czy narzędziami – również. A jak jest w przypadku pracy przy kasach? Trudno powiedzieć. Wskazówką tutaj jest wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku o sygn. akt III SA/Gd 616/10, gdzie można znaleźć stwierdzenie, że „zapewnienie odpowiedniej temperatury w hali kapowni [rodzaj piły – przyp. red.] jest nie tylko kwestią komfortu pracy pracowników, ale wpływa na ich życie i zdrowie”.
www.ozzip.pl
Źródło
Opublikowano: 2019-06-12 12:29:27