Adriana Rozwadowska:

Drogie Koleżanki, Drodzy Koledzy! Pytacie nas zaniepokojone/jeni o sytuację w Agorze. Poniżej nasze stanowisko, które przesłaliśmy do Zarządu Agory i kierownictw redakcji „Gazety Wyborczej” i Gazety.pl.

Zapraszamy Zarząd Agory, naczelnych „Gazety Wyborczej” i Gazety.pl do Agorowego „Okrągłego Stołu”

W ostatnich dniach sytuacja w Agorze związana z planami połączenia „Wyborczej” z Gazetą.pl jest niezwykle dynamiczna. Obecny powoduje, że i pracownice obu tytułów niepokoją się o swoją przyszłość. Rozmawialiśmy z naczelnymi „Gazety Wyborczej” i Zarządem Agory. Każda ze stron ma swoje racje, ale żadna nie wątpi, że fuzja jest konieczna.

My także popieramy takie stanowisko, pamiętamy jednak, że jesteśmy przede wszystkim związkiem zawodowym, stąd naszym głównym celem jest wspieranie i obrona interesów pracowników i pracownic. Uważamy, że zbyt prędko wprowadzane, chaotyczne, nieprzemyślane i niekonsultowane z pracownikami i pracownicami zmiany mogą temu interesowi zagrozić.

Dlatego przychylamy się do propozycji złożonej Zarządowi Agory przez naczelnych „Gazety Wyborczej”: resetu, czyli wycofania się z dotychczasowych pozycji i rozpoczęcia rozmów od nowa, na spokojnie, wychodząc od punktów, które nas łączą, a nie dzielą. A takim punktem jest z pewnością potrzeba stworzenia większej synergii między Gazetą.pl, Wyborczą.pl i „Gazetą Wyborczą”. Proponujemy zatem Agorowy „Okrągły Stół”.

Ponieważ fuzja dotknie wszystkich zatrudnionych, nie tylko zgłaszamy gotowość, ale uważamy za konieczne, byśmy zostali do tego stołu zaproszeni. Proponujemy utworzenie zespołu roboczego, w skład którego wejdą przedstawiciele „Gazety Wyborczej” i Gazety.pl, Zarządu Agory oraz przedstawiciele pracowników i pracownic.

Gwałtowność, z jaką zmiany są obecnie przeprowadzane, utrudnia wypracowanie korzystnej dla wszystkich stron i sprawnie działającej formuły. Z naszej perspektywy najważniejsze jest, by proces zmian i sposób ich wprowadzania nie zaszkodził ani sytuacji dziennikarzy i dziennikarek, ani ich – o co mamy obawy – dziennikarskiej niezależności. Fuzja powinna być przeprowadzana tak, aby zachować jak najlepsze warunki pracy i jak największą dziennikarską niezależność, przy jednoczesnym zmniejszeniu konieczności zwolnień do minimum lub zera.

Dlatego – nie opowiadając się po żadnej ze stron – apelujemy: siądźmy (tak jak kiedyś) do stołu do rozmów, i włączmy do nich stronę społeczną. To pracuje na wyniki finansowe naszej spółki.

Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w Agora S.A. i Inforadio sp. z o.o.

Adriana Rozwadowska, Angelika Swoboda, Ilona Kutowska, Paulina Reiter, Paweł Gawlik, Zbigniew Bajor, Łukasz Cynalewski, Jarosław Kopeć, Maciej Sandecki

Źródło
Opublikowano: 2021-06-15 20:41:14