Fundacja Kaleckiego:

"W ostatnich latach mocno zmieniła się struktura jedzeniowej konsumpcji. W ciągu ostatnich 10 lat znacząco rośnie liczba restauracji, spada zaś liczba barów i stołówek. O połowę wzrosły zyski całej branży gastronomicznej. Coraz więcej wydaje się na usługi i produkty droższe, a więc – luksusow(sz)e. Aby udowodnić swoją przynależność do świata elit, trzeba uczestniczyć w ich konsumpcji. To kosztuje – i o to chodzi, bo nie każdego na to stać."

Filip Konoczyński pisze dla mała kultura współczesna o związkach praktyk żywieniowych Polek i Polaków z gospodarką i kulturą. Zachęcamy do lektury.

filip konopczyński: smaki polaków. możliwości, gusta pragnienia

Jedzenie jako dystynkcja Co, kiedy, w sposób i z kim jemy jest efektem gry szeregu porządków: naturalnego, religijnego, medycznego i kulturowego. Jedzenie jest zarazem: podstawą życia organizm…

Źródło
Opublikowano: 2016-12-13 10:45:00